SANTRAL HEMODİYALİZ KATETERİ TAKILMASI

 

HEMODİYALİZ KATETERİ NEDİR:

Hemodiyaliz kateteri cerrahi olarak fistül operasyonu yapılamayan ya da başarılı fistül açılamayan olgularda  gerekli aksesi sağlamak için kullanılır. Klasik boyutu 28cm uzunluğunda olup 14.5 Fr (4.83 mm)  kalınlığındadır. Kateterin  vücut  dışında kalan kesiminde alınan kan ve temizlenip damara tekrar verilen kan için 2 farklı lümeni bulunmaktadır. Diyaliz işlemi bu iki lümenden yapılır. İşlem sonrasında her iki lümenin içi heparinize steril  sıvı ile yıkanır ve kapatılır. Bu şekilde tromboze olup tıkanması ve enfekte olması önlenir.

 

HEMODİYALİZ KATETERİ NASIL TAKILIR:

Kateter takılma işlemi sedasyon eşliğinde gerçekleştirilir. Hasta yarı uyur  durumda olur. Konuşulanları anlar ancak belirgin ağrı hissetmez. Olası enfeksiyonu önlemek için işlem öncesinde antibiyotik  ile   tedavi  gerçekleştirilir. Hastanın tüm üst extremite ve juguler venleri ultrason  eşliğinde değerlendirilir. Uygun venin patent  olduğu saptandığında  yüzeyel bölge antiseptik solüsyonlar ile temizlenir, steril olarak örtülür.  Lokal anestezi sağlanması sonrasında, ultrason eşliğinde ana vene girilir. Daha sonra uygun lokalizasyon belirlenir deri altından tünel açılarak çift lümenli dializ kateteri bir ucu  toplayıcı damarda diğer ucu kalp atriumunun bileşkesinde olacak şekilde yerleştirilir. Kateterin dışardaki ucu  göğüs duvarı üzerine yerleşir. Her iki lümende test edilir ve sonrasında heparin ile yıkanır. Uygun lokalizasyon sonrasında kateter deriye  fikse edilir. Kateter kullanıma hazırdır. Uygun bakım yapıldığında 2 yıl   boyunca kullanılabilir. 

 

KATETER TAKILMASI  SONRASI YAPILMASI GEREKENLER:


1-İşlemden 2 saat sonra Hemoglobin takibi.

2- Kateterin dializ sonrası heparin ile yüklenmesi

3- Ateş titreme ya da kateterde tıkanıklık olursa Doktora başvurulması önerilir.

4- Kateterin 24 ay sonra değiştirilmesi.

 

HEMODİYALİZ KATETERİ TAKILMASININ RİSKLERİ:

–     Enfeksiyon

–     Kanama

–     Sedasyona bağlı riskler

–     Venöz yollarda tıkanıklık-hasar, venlerin drenaj alanlarında ödem-şişme

–     Kateterin beklenen fonksiyonu sağlayamaması.

–     Pneumotoraks : Akciğer zarları arasına hava kaçağı

 

YAPILMAMASI GEREKEN DURUMLAR:

–     Kanama riski olan olgular (Kanama riskine neden olan trombosit eksikliği ve kanama diyatezlerine yönelik gerekli trombosit süspansiyonu ve plazma verilmesi sonrasında kateter takılır.

–     Aktif enfeksiyon olan olgular. ( Enfeksiyon Tedavi edilip geçtikten sonra kalıcı kateter takılması gerekir)


GEÇİCİ HEMODİYALİZ KATERERİ
GEÇİCİ HEMODİYALİZ KATERERİ
SAĞ KALICI HEMODİYALİZ KATETERİ
SAĞ KALICI HEMODİYALİZ KATETERİ
SOL KALICI HEMODİYALİZ KATETERİ
SOL KALICI HEMODİYALİZ KATETERİ