Çölyak Pleksus Blokajı:

Çölyak pleksus nedir?
Çölyak pleksus birinci lomber vertebra düzeyinde bulunan iki taraflı yerleşen çölyak ganglion ve bunları birbirine bağlayan sinir lif ağından oluşur. Pleksus, superior mezenterik arter trunkusunu ve çölyak arterin etrafını sarar. Pleksus ve ganglionlar her iki tarafın büyük ve küçük organlardan gelen splanknik sinirlerini alır.

Çölyak pleksus blokajı ne için yapılır?
Pankreas, karaciğer, mide, safra kesesinden kaynaklanan konservatif tedaviye cevap vermeyen ağrıların tedavisinde kullanılır.

Çölyak pleksus işlemininin detayları: Bilgisayarlı tomografi odasında sedasyon altında lokal anestezi yapılarak uygulanır. Hasta sırt üstü yatırılır. Operasyon sahasındaki kılların traşlanması sonrasında baticon ile lokalize edilen bölge yıkanır. Çok ince bir iğne kullanılarak süperior mesenterik arter çıkımı hemen üstüne çöliyak ganglionlara yakın kesime ulaşılır. Kontrast madde verilerek yer lokalizasyonu belirlenir. Daha sonra %10’luk kontrast ile sulandırılmış %50 alkol enjeksiyonu gerçekleştirilir. Kontrast maddenin paraaortik bölgede retroperitoneal alana yayılımı saptanır. Hastanın işlem esnasında genellikle herhangi bir şikayeti olmaz. İşlem iğne geri çekilerek sonlandırılır. 3 saatlik takip sonrasında hasta evine taburcu edilir. Alkol yerine Lidokain: % 0,25 (50 ml), Bupivakain: % 0,25 (40 ml),Fenol: % 6 kullanılabilir.

Çölyak pleksus işlemininin riskleri nelerdir?
– Allerjik reaksiyon
– Hipotansiyon: tansiyon düşmesi
– Komşu organ hasarı

Yapılmaması gereken durumlar nelerdir?
Oluşturduğu hipotansiyon nedeni ile genel durumu ileri derecede kötü olan hastalarda ve şoktaki hastalarda çölyak gangliyon blokundan kaçınılmalıdır.

 

Perkütan çölyak gangliyon blokajı
İşlem Sırasında

 

PERKÜTAN ÇÖLYAK GANGLİON BLOKAJI
İşlem Sonrası