Varis

Varis nedir?
Varis toplar damarların düzensiz biçimde genişlemesi ile seyreden kadınlarda sık karşılaşılan, toplumun yaklaşık %20 sinde izlenen bir hastalıktır. Varis, toplar damarların genişleyip uzaması ve kıvrımlar oluşturmasıdır. Bacakların toplar damarlarında sık ortaya çıkar. Bacaklarda mevcut olan derin ve yüzeyel toplar damar sisteminin ve her iki sistemi birleştiren perforan damarların çeşitli nedenlerle yapısı bozulduğunda yüzeyel toplar damarlar esner, genişler ve varisler oluşur

Varisler niye oluşur?
Toplar damarlarda kanı kalbe taşıyan arterlerde ki gibi bir basınç desteği yoktur. Kirli kan, kasların hareketleri ve toplar damarlardaki kapakçıklar sayesinde yerçekimine karşı kalbin vakum etkisiyle sağ kalbe ulaşır. Bu mekanizmayı bozan nedenler varise yol açar. Varis oluşumunda genetik olarak damar duvarı zayıflığı ve kapakçıklarda var olan bozukluk ana nedenlerdir. Damar duvarındaki elastinin azalması ve parçalanması, ana toplar damarlarda oluşan tıkanmalar sonucunda varisler ortaya çıkabilmekedir.

Varisin nedenleri nelerdir?
Genetik yatkınlık, uzun süreli ayakta kalmayı gerektiren meslekler, gebelik veya çok doğum yapmış olmak, ileri yaş, doğum kontrol hapları veya hormon tedavisi görmek, aşırı kilolu olmak, derin toplar damarların tıkalı olması, geçirilmiş yüzeyel damar iltihaplanmaları ve flebit,
travma (Geçirilmiş trafik kazaları veya ameliyatlar) varisin nedenleri arasında yer alır.

Belirtileri nelerdir?
– Ağrı: Tüm varis hastalarında sık izlenen bir bulgudur. Bacaklarda yanma ve sıcaklık hissi, hastaların en çok tarif ettikleri yakınmadır. Ayk tabanında yanma hisssedilir.
– Şişlik, ödem: Özellikle uzun süreli ayakta kalmalarda ödem, şişlik olur ve zaman geçtiçe ödem, hem miktar olarak artar hem de istirahatle kaybolmaz.
– Genişlemiş ve kıvrımlı damarların ortaya çıkması: Bazen herhangi bir şikayet olmadan da başlayabilir.
– İleri dönemlerde bacaklarda renk değişiklikleri
– Kaşıntı
– Yaraların açılması: Tedavi edilmeyen ileri dönem varislerde, ayak bileğinde kapanmayan yaralar oluşabilmektedir.

Tanı yöntemleri nelerdir?
Varis şikayeti olan hasta iyi bir fizik muayene ile değerlendirilmeli, ayrıntılı bir renkli venöz doppler ultrasonografi, venografi ile damarların durumuna bakılmalıdır.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Ilaç ve varis çorabı ile tedavi:

Endovenöz (Damar içi) lazer : Ana toplar damar varislerinde US eşliğinde deriden ufak bir kesiyle girilerek yüzeyel damarların lazer ışınlarıyla yakılması ile tedavi edilir.

Sklerozan tedavi veya köpük tedavisi:
Büyük retiküler tip varislerde sklerozan tedavi veya köpük tedavisi uygulanabilir. US eşliğinde deriden enjektöle girilerek köpük yada alkol enjeksiyonu ile venöz damarlarda sklerizasyon, tıkama işlemi gerçekleştirilir.

Cerrahi yöntem:
Klasik cerrahi yöntemle varisli damarların kesiyle alınmasıdır.

Varisten korunmak için neler yapılabilir?

Varis oluşumunu önlemek isteyenlerin ve varisi olanların yapması gerekenler:
1- Egzersiz yapılmalıdır. Uzun süre hareketsiz ayakta kalmak veya oturmak varis oluşumunun en önemli nedenlerinden biridir. Yürüyüş, bisiklete binmek ve yüzmek gibi sporlar tavsiye edilen aktivitelerdir.
2- Fazla kilolardan kurtulmak gerekir. Beslenmeye dikkat edilmeli, lifli besinler tüketilmeli ve tuz kesilmelidir. Tuz vücutta ödemi artırır.
3- Çok sıcak suyla banyo yapılmamalıdır, direkt güneşe maruz kalınmamalıdır.
4- Sigara bırakılmalıdır. Sigaranın oluşturduğu serbest radikaller damar duvarına hasar vererek, varis oluşumuna neden olmaktadır.
5- Bol su tüketilmelidir.
6- Yüksek topuklu ayakkabı giyilmemelidir.
7- Akşamları soğuk suyla duş ve masaj faydalıdır.
8- Ayaklar yukarı kaldırılarak dinlendirilmelidir.
9- Bel ve kasık çevresini sıkan giysilerden kaçınılmalıdır.

Girişimsel Tedavi Yöntemi

Varis Lazer ve Skleroterapi