Endovenöz lazer tedavisi:

 

Endovenöz lazer nedir?


Variste, deri yüzeyinden ufak kesiler ile toplar damar içerisine girilerek ultrason ve skopi eşliğinde gerçekleştirilen girişimsel bir yöntemdir. Dermal lazer ile karıştırılmamalıdır. Dermal lazer küçül kılcal damarların yüzeyel olarak lazer enerjisiyle yakılmasıdır. Endovenöz lazer tedavisinde ise damar içerisinden tel aracılığıyla lazer enerjisi uygulanır. Varis cerrahisinin genel anestezi ile yapılması, bacakta birden fazla kesi gerektirmesi, işlem sonrası bacakta olan morarma, kanama, şişlik ve ağrının bir kaç hafta rahatsızlığa neden olması nedeni ile, endovenöz lazer gibi daha basit ama hastaya daha az rahatsızlık veren yeni yöntemler geliştirilmiştir. Burada hastalıklı damarların içerisine ilerletilen özel bazı tel ve kateter ile laser enerjisi kullanılarak damarlar yok edilmektedir. İşlem sonrası bacakta ağrı ve morarma klasik cerrahi yönteme göre çok daha azdır. Hasta kısa sürede günlük yaşamına geri dönebilmektedir.

 

Nasıl uygulanır?


Genellikle yüzeyel toplar damarlardan olan safen ven içerisine diz hizasından girilir. Ana femoral vene kadar ilerlenir ve tümesan anestezi uygulanır. Damar çevresine ağrıyı engellemek için anestezi uygulanır. Lazer enerjisi verilmeye başlanırken kateter yavaşça geriye doğru çekilir. Bu yöntemle kasıktan dize kadar olan alanda toplar damarın içine boylu boyunca lazer enerjisi verilmiş olur. İşlem tamamlanınca tüm kateterler çekilir. Böylece toplar damar içinden yüksek enerji verilerek duvarları birbirine yapıştırılır. Bacakta bulunan yüzeyel varisler mikro kesilerden cerrahi yöntemle çıkarılır. Ya da geri kalan varislere skleroterapi uygulanabilir. Bu işlemin etki mekanizması varisin nedeni olan hastalıklı safen venin kapatılarak devre dışı bırakılması, geri kalan yüzeyel varislerin ise cerrahi yöntemle ya da skleroterapi ile tedavi edilmesidir. İşlem ortalama 30-60 dk sürer. İşlem bittiğinde bacak elastik bandaj ile sarılır ve hastanın 20 dk yürümesi önerilir. Hasta varis çorabı kullandırılarak taburcu edilir. Hasta işlem sonrası aynı gün evine gidebilir.

 

Sonuçları nasıldır?

Bu konuda yapılan çalışmalarda lazer tedavisinin basarı oranlarının klasik cerrahi yöntemle benzer düzeyde olduğu saptanmıştır. Hastaların çok kısa süre içinde ayağa kalkması, daha az ağrı ve morarma ile günlük işlerine birkaç gün içinde dönebilmeleri gibi avantajları vardır.

 

İşlem sonrası yapılması gerekenler:

İki hafta süresince varis çorabı kullanılmalıdır.

 

Avantajları:

Hastanede yatmak gerekmez.
Cerrahi kesi gerekmediğinden :
1- Iz kalamaz
2- Morarma ve şişlik çok az olur.
3- Kısa sürede iyleşir.
4- Lokal anestezi ile yapılabilir.
5- Hasta kısa sürede normal hayatına dönebilir.

 

Yan etkiler:

Lazer ile varis tedavisi sonrası yan etkiler oldukça nadirdir. Bazen hastalar lazer yapılan hat boyunca kızarıklıktan, işlem sonrası erken dönemde laser uygulanan damarda deri altında hafif ağrılı bir sertlikten ya da uyuşukluktan şikayet edebilirler. Deri altında görülen damarlara lazer uygulanırsa oluşan kahverengi iz kalıcı olabilir